Σκέψεις αυτοκτονίας

Τα άτομα που αισθάνονται αυτοκτονικά συχνά βιώνουν μια αυξανόμενη αίσθηση απελπισίας, ανικανότητας και αναξιότητας για αρκετό καιρό. Μπορεί να μην ξέρετε τι σας έκανε να νιώθετε έτσι, αλλά συχνά είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Οι αυτοκτονικές σκέψεις μπορεί να συμβούν για πολλούς λόγους, αλλά οι πιο καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: προβλήματα ψυχικής υγείας (ιδιαίτερα κατάθλιψη), κατάχρηση αλκοόλ ή άλλης ουσίας, σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση, εκφοβισμό και διακρίσεις, πένθος, απώλεια συντρόφου, απομόνωση ή μοναξιά, μακροχρόνιο σωματικό πόνο ή ασθένεια, προσαρμογή σε μια μεγάλη αλλαγή (όπως η συνταξιοδότηση ή η απόλυση), προβλήματα με τα χρήματα ή έλλειψη στέγης, αίσθημα ανεπάρκειας ή αποτυχίας, αμφιβολίες για τη σεξουαλική ταυτότητα. Εάν δεν είστε σίγουροι για το γιατί έχετε σκέψεις αυτοκτονίας, μπορεί να δυσκολευτείτε ακόμη περισσότερο να πιστέψετε ότι θα μπορούσε να υπάρξει λύση. Ωστόσο, όποιος και αν είναι ο λόγος, υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα.

Γιατί ορισμένες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο να οδηγηθούν στην αυτοκτονία;

Τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι αυξημένα στο κτηνιατρικό επάγγελμα σε αρκετές χώρες. Η έρευνα για πιθανούς συνεισφέροντες και προληπτικούς παράγοντες βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η πολύτιμη μελέτη της Belinda Platt το 2012 με 21 κτηνιάτρους του Ηνωμένου Βασιλείου που είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν ή ανέφεραν πρόσφατο αυτοκτονικό ιδεασμό εντόπισε τους κοινούς παράγοντες που συμβάλλουν, όπως αναφέρονται παρακάτω. Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων είχαν δύσκολα γεγονότα ζωής που συνέβαιναν ταυτόχρονα με αυτούς τους παράγοντες που σχετίζονται με την εργασία και το 50% έλαβε ψυχιατρική διάγνωση μετά την απόπειρα αυτοκτονίας. Οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

Διαταραγμένες σχέσεις στο χώρο εργασίας

Ανησυχίες για την καριέρα

Θέματα ασθενών και πελατών

Αριθμός ωρών και όγκος εργασίας

Ευθύνη

Επιπλέον, περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες αυτοκτονούν. Οι λόγοι δεν είναι ξεκάθαροι, αλλά η Charity Mind πιστεύει ότι οι άνδρες μπορεί να:

• νιώθουν πίεση να «παραμείνουν ψύχραιμοι» και να κρατήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τον εαυτό τους

• επιλέγουν μεθόδους αυτοκτονίας που έχουν μικρότερες πιθανότητες επιβίωσης

• πιστεύουν ότι πρέπει να τα βγάλουν πέρα ​​χωρίς βοήθεια

• ανησυχούν ότι θα φανούν αδύναμοι εάν μιλήσουν για τα συναισθήματά τους ή αναζητήσουν υποστήριξη

Η Campaign Against Living Miserably (CALM) εργάζεται για την πρόληψη της ανδρικής αυτοκτονίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αμφισβητώντας την κουλτούρα που εμποδίζει τους άνδρες να αναζητήσουν βοήθεια. 

Ακόμα, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι πιο πιθανό να βιώσουν αυτοκτονικά συναισθήματα και να αυτοκτονήσουν. Οι λόγοι για αυτό είναι περίπλοκοι και δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Ωστόσο, τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν τα LGBTQ άτομα έχουν συνδεθεί με:

• Διακρίσεις

• Εκφοβισμό

• Ομοφοβία, διφοβία ή τρανσφοβία

Εάν αντιμετωπίζετε συναισθήματα ή σκέψεις αυτοκτονίας είναι σημαντικό να λάβετε βοήθεια χωρίς καθυστέρηση. Η ελληνική γραμμή αυτοκτονίας λειτουργεί όλο το 24ωρο στον αριθμό 1018 ενώ μπορείτε να ενημερωθείτε και μέσω της σχετικής ιστοσελίδας http://suicide-help.gr/